Sivun näytöt

sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Ruokaa ja juomaa

Huhtikuu on lopuillaan ja töissä on aamut ollut tuntuvasti kiireisemmän oloisia kuin tänne tultaessa maaliskuun alussa. Bauma on ohi, joten tavalliset turistit ovat palanneet katukuvaan. Kun tähän vielä yhdistää yli 20 lämpöasteen helteet joilla aurinko on Müncheniä kuluneella viikolla hellinyt, niin ei mikään ihme että asiakkaatkin löytävät tiensä kiertokäynneille. Eritoten polkupyörävuokraamossa kävi loppuviikosta kova kuhina. Polkupyörät suorastaan katosivat vuokraamosta.
Alkava viikko lienee viileämpi, joten on luultavasti aikaa huokaista ja keskittyä kouluprojekteihinsa enemmän..

Tällä viikolla vietin jonkisen verran aikaa tutustuakseni baijerilaiseen keittiöön. Tämän toteutin osallistumalla lempioppaani kiertokäynnille, jonka aiheena oli Münchenin ruoka.

Baijerilainen keittiö on saanut paljon vaikutteita tšekkiläisestä ja itävaltalaisesta ruokakulttuurista. Se koostuu lihaisista ruuista ja paikallisten raaka-aineiden käyttö on ollut yleistä. Lisäksi suolan käyttö ruuissa ja niiden säilömisessä ollut merkittävää, koska Salzburgin suolakaivosten läheisyyden ansiosta suolaa on ollut aina nopeasti ja verrattain helposti saatavilla. Historiallisesti sen aterioiden valikoima oli pääasiallisesti parempiosaisten arkea. Täällä Münchenissä se on ollut toisin, sillä kaupungeissa yleensä asui pääsääntöisesti varakkaampaa väkeä.

Muusta baijerilaisesta ruokakulttuurista Münchenin erottaa eritoten se, että täällä lihankulutus on ollut muuta baijeria korkeampi. Jos menee baijerilaiseen ravintolaan, niin ruokalistalla on mitä luultavimmin runsaasti erilaisia makkaroita tarjolla. Makkara, joka täällä usein on kaikkien huulilla (monessakin mielessä) on Weißwurst. Se on valkoinen makkara ja se koostuu pääosin vasikan- ja sianlihasta. Kyseisen makkaran liha on yleensä maustettu mm. persiljalla, inkiväärillä, kardemummalla, sitruunalla, sipulilla ja muskotilla, ja syödessä se tarjoillaan makean sinapin kanssa.

Muita merkittäviä ruoka-artikkeleita ovat erilaiset leivät. Saksassa leipä on kirjaimellisesti joka paikassa ja sitä löytää useassa muodossa, pienistä sämpylöistä patonkeihin ja limppuhin ja pumpernikkelistä aina pähkinäleipiin. Pretzel-suolarinkeleihin ja erilaisiin juustolevitteisiin (mm. Obatzda) törmää myös helposti.



Viktualienmarkt'n Biergarten.
''Lihalautanen kolmelle''


Kaupunkina München on olueiden luvattu maa, ja se toimii joka vuosi Oktoberfestin isännöitsijänä. Kaupungissa on runsaasti erilaisia panimoita (pienistä suuriin), ja menestyneimmät ja tunnetuimmat pärjäävät niin hyvin ettei niiden tarvitse edes harjoittaa mainostamista. Korkealaatuistenkin oluiden hinta on Münchenissä melko alhainen, ja kaupunki on eritoten tunnettu vehnäoluistaan. Münchenissä on runsaasti ''Biergarteneja'', joissa voi kuumina päivinä siemailla olutta ja syödä eväitä (niin paikalta ostettuja kuin omiakin).



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti